Cukinia i brokuł w roli głównej
Dziś propozycja bardzo prostej, ale za to bardzo pysznej zupy z brokuła i cukinii. Można podawać ją z grzankami, makaronem, kaszą, ryżem lub zjeść samą w postaci zupy krem.
Przygotowałam pół brokuła, jedną cukinię i jedną cebulę. Brokuła podzieliłam na mniejsze różyczki, cebulę i cukinię pokroiłam w kostkę.
Teraz czas na podsmażenie warzyw. Na pierwszy ogień ruszyła cebula.
Kiedy już cebula nabrała złocistego koloru, dorzuciłam cukinię. Wszystko razem dalej podsmażyłam chwilę.
Następnie do garnka trafił brokuł. Wszystko zalałam wodą (użyłam ok. 1 litra wody, ale chodzi o to żeby warzywa zostały przykryte płynem).
Do wody dorzuciłam kostkę rosołową (ja daję jedną, ale spokojnie można użyć dwóch).
Całość gotowałam przez ok 25 min, po czym zblendowałam zupę, dodając słodką śmietankę oraz dwie łyżeczki serka śmietankowego (takiego do smarowania kanapek). Serek nie jest konieczny, równie dobrze można dodać Mascarpone lub kostkę serka topionego, albo poprzestać na śmietanie, lub w ogóle niczym nie zabielać.
Do produkcji grzanek miałam pomocnicę. Kawałki chleba tostowego wymieszałyśmy z olejem (czasem dodajemy też przyprawy, np. słodką paprykę, oregano, bazylię, zioła prowansalskie, itp.) Następnie grzanki rozsypałyśmy na blasze z piekarnika i piekłyśmy ok. 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Polecam.








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz