Tarta ze śliwkami i kruszonką na jesienno - zimowe chłodne dni
Dziś zapraszam na tartę ze śliwkami i kruszonką. Jest to bardzo proste ciasto, szybkie do zrobienia, można wyrobić go ręcznie lub w robocie.
Sprawdzą się w nim zarówno śliwki świeże, jak i mrożone.
Składniki wystarczą na foremkę o średnicy 24 cm.
Składniki:
160 g mąki pszennej
80 g masła
50 g cukru (ja używam mniej)
1 żółtko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
i formuję w kulę.
Ciasto zawijam w folię i wkładam na godzinę do lodówki.
Kiedy ciasto się chłodzi, przygotowuję kruszonkę.
Używam do tego:
80 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
Wszystkie składniki mieszam w misce i rozcieram palcami, aż powstaną grudki.
Po godzinie wyciągam ciasto z lodówki, kroję w plastry i układam w foremce.
Na cieście układam śliwki skórką na dół.
Posypuję całość kruszonką.
Piekę na środkowym poziomie piekarnika (grzałka góra - dół) w 180° przez 45 minut.
Szybkie, proste ciasto, a przy tym pyszne. Wszystkim zawsze smakuje. Można posypać dodatkowo cukrem pudrem, jednak my zazwyczaj jemy już bez tego dodatku.
Polecam i życzę smacznego.













Brak komentarzy:
Prześlij komentarz