Tarta ze śliwkami i kruszonką na jesienno - zimowe chłodne dni





Dziś zapraszam na tartę ze śliwkami i kruszonką. Jest to bardzo proste ciasto, szybkie do zrobienia, można wyrobić go ręcznie lub w robocie. 
Sprawdzą się w nim zarówno śliwki świeże, jak i mrożone. 
Składniki wystarczą na foremkę o średnicy 24 cm.




Składniki:

160 g mąki pszennej
80 g masła
50 g cukru (ja używam mniej)
1 żółtko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli




Wszystkie składniki wrzucam do misy robota i mieszam. Następnie zagniatam wszystko ręcznie   
i formuję w kulę.




Ciasto zawijam w folię i wkładam na godzinę do lodówki.




Kiedy ciasto się chłodzi, przygotowuję kruszonkę. 

Używam do tego: 
80 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
Wszystkie składniki mieszam w misce i rozcieram palcami, aż powstaną grudki.




Po godzinie wyciągam ciasto z lodówki, kroję w plastry i układam w foremce. 






Na cieście układam śliwki skórką na dół. 



Posypuję całość kruszonką.




Piekę na środkowym poziomie piekarnika (grzałka góra - dół) w 180° przez 45 minut.



Szybkie, proste ciasto, a przy tym pyszne. Wszystkim zawsze smakuje. Można posypać dodatkowo cukrem pudrem, jednak my zazwyczaj jemy już bez tego dodatku.

Polecam i życzę smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Mój życiowy bałagan , Blogger